Perustukset - miksi talomme tulee seisomaan pilareilla

Talo seisoo perustusten päällä. Siinä missä Hublininrannan neljä taloa tulevat kukin olemaan sisätiloiltaan asujiensa näköisiä, on jokaisella talolla myös omanlaisensa perustukset. Talonelikosta löytyy edustava kattaus eri perustustapoihin ja tulevat naapurukset ovat mielenkiinnolla seuranneet toistensa projektien etenemistä.

Yhteen taloista tulee kellari, jonka seinät on on tehty valmiilla betonielementeillä anturoidensa päälle. Kellarin seinien päällä on ontelolaatat, joiden päälle hirsikehikko ja varsinaiset asuinkerrokset nousevat. Kahdessa taloista on maanvarainen laatta, joka on perustustapana yleisin. Näissä kahdessa on omat vivahteensa: toinen on toteutettu rakennusliikkeen toimesta valamalla ja toinen rakennuttajan ja timpurin yhteistyöllä kevytsoraharkoista. Blogivastaavien talo tulee seisomaan pilarien varassa kauttaaltaan avoimen ryömintatilan päällä.

Miksi valintamme oli pilariperustus?

Perustusvalintamme juontanee juurensa lukemattomiin tunkkaisen sisäilmantuoksuisiin asuntoesittelyihin. Ennen kuin hairahduimme rakentamaan, metsästimme pidemmän aikaa vanhaa rossipohjalla varustettua hirsitaloa ja niitähän oli moneen lähtöön. Tuosta matkasta jäi päähänpinttynyt ajatus, että rossipohja sen olla pitää. Ruusunpunainen haave oli saada tulevasta kodista sellainen, että myös sen alle voi kurkistaa ja varmistaa, ettei siellä kasva kanttarelleja tai muita itiöpesäkkeitä.

Selviteltyämme ryömintätilallisen tuuletusluukuilla varustetun perustuksen tekemistä uuteen taloon kävi ilmi, ettei se niin romanttista olisikaan. Ryömintätilaan pitäisi asentaa tuuletinta, lämmitintä, karusellia, kahvinkeitintä ja tiesmitä teknistä härpäkettä. Tai vetää tuuletustilan päälle ontelolaatat, joka taas ei mitäänmistäänymmärtämättömien rakentajanalkujen mielissä poikennut maanvaraisesta laatasta muuten kuin suolaisemmalla hinnallaan.

Suurinpiirtein sadannenviidennen googlauksen myötä päädyimme lukemaan Panu Kailan suositusta pilariperustuksesta, jossa ilma pääsee virtaamaan vapaasti joka suunnasta. Ajatus siitä, että talo on kunnolla irti maasta tuntui meikäläisten ohuenohuella asiantuntemuksella järkevältä. Koska pilarien varaan perustetun talon alla ilma saa kulkea, ei myöskään tarvita mitään ylimääräisiä vermeitä toimivuuden varmistamiseen.


Pilariperustuksen plussat ja miinukset

+ alapohja on tarkistettavissa ja huollettavissa
+ tuulettuminen ja kuivana pysyminen
+ talo on reilusti irti maanpinnasta

- alapohjan eristäminen vaatii enemmän
- ovelle pitää nousta muutama porras
- kalliimpi kuin laattaperustus

Kommentit

  1. Meilläkin alkoi perustustyöt tällä viikolla täällä Jyväskylän kupeessa. Kuulostaa hyvältä, että talon perustusten alle voi kurkistaa varmistaaksen, ettei siellä kasva mitään sinne kuulumatonta! Kiitos mielenkiintoisesta jutusta ja pilariperustuksen plussista ja miinuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Nyt kun talo jo seisoo vakaasti pilareiden päällä, niin ei kyllä yhtään kaduta tämä pilariratkaisu. Tsemppiä sinne perustustentekoon!

      Poista
  2. Ostimme tänä kesänä tontin Espoosta ja ensi kesänä on edessä meilläkin perustukset ja talonpohjan teko. Vielä emme ole päättäneet täysin millaiset perustukset sopisivat parhaiten, mutta nuo pilariperustukset ei kyllä kuulosta yhtään hullummalta vaihtoehdolta. Suomen ilmastossa tuo kosteus ja sisäilmanlaatu on iso tekijä, mikä pitää ottaa huomioon.

    VastaaPoista
  3. Tuollaisten pilarien pystyttämiseen tarvitsee varmaankin aikamoisen koneen. Meillä on myös alkamassa perustusten teko, ja työmaakoneita tulee olemaan pihalla ainakin pari. Oliko teillä muuten käytössä joku työmaapalvelu huoltamassa koneita?

    VastaaPoista
  4. Hyvä kirjoitus perustuksista, kiitos. Meillä on myös meneillään rakennusprojekti mökillä. Olen myös luullut, että rossipohja olisi hyvä vaihtoehto perustuksille, mutta täytyy myös nähtävästi perehtyä asiaan uudestaan. Betonin paikallavalu sopii ilmeisesti myös hyvin pilariperustuksien tekotavaksi. https://www.perustuslehtola.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit