Ekovilla vai Hunton?Vaikka Ekovilla on sanana hipimpi ja sikäli kosiskelee hipahtavaa hipiäämme, pitää meillä pakkasen talon ulkopuolella ensi talvena Hunton (joka taas kuulostaa pikemminkin metsästysvaatemerkiltä kuin luonnonmukaiselta puukuitueristeeltä). Meille Honka tarjosi automaattisesti Ekovillan eristettä ala-, väli- ja yläpohjaan mutta aikamme googleteltua (ah, harrastusten aatelia) päädyimme vaihtamaan Huntoniin.

Molemmat tarjotut toimittavat varmasti asiansa, mutta lopulta Huntonin eduksi kääntyivät seuraavat:

+ Hunton on puukuitueriste havupuuhakkeesta, ei painomustejäämiä (Ekovilla tehty kierrätetyistä sanomalehdistä)
+ Levyeristeessä ei lainkaan boorihappoa ja puhallettavassakin selvästi vähemmän kuin Ekovillassa
+ Parempi äänieristys (meille tulee makuuhuoneet alakertaan, joten tällä on ehkä tavallista isompi merkitys)
+ Huntonin pitäisi painua vähemmän kuin Ekovillan

Hintaeroa puhallusvillalle tuli Ekovillan eduksi kolmisensataa euroa, ei tunnu tässä konkurssissa missään.

Itse puhallus sujui mutkattomasti paikallisen toimijan toimesta. Joku tiesi kertoa, että Hunton pölisisi himpun vähemmän, mutta kyllähän sitä kauniin väristä puukuitua löytyy nyt niin maar joka kolosta... Tuntuma hypistellessä on mukavan luonnollinen.

Mutta nyt on talo kerrospuettu ja taputeltu talvivalmiuteen - seuraavaksi vuorossa väliseinien teko ja eristys. Mehän taidetaan keretä pirttiin ennen talvea...!

*Päivitys: Hunton vei pidemmän korren myös käytännössä eristelevyjä muotoillessa. Tekniseen tilaan meille oli jo ennättetty veistellä Ekovillan levyjä ja samalla veitsellä Hunton Nativon leikkaus oli huomattavasti joutuisampaa!


Kommentit

 1. Tämä blogipostaus vaikuttaa vähän Huntonin sponsoroimalta tai siinä puhtaasti referoidaan heidän markkinointimateriaaliin. Haluaisin hieman haastaa kirjoittajaa ja lukijoita muutamalla kommentilla, koska mielestäni asiaa tulisi käsitellä tasavertaisemmin. Meillä lamellihirsitaloon laitettiin Ekovillan puhallusvillaa ja Huntonin Nativoa levymateriaalina sisäseiniin ja välipohjan lisä(ääni)eristeeksi.

  Ekovilla:
  - Ekovilla on paloturvallisempi (D) materiaali kuin Hunton (E). Esimerkiksi rakennusvalvonta hyväksyy Ekovillalla suoraan yläpohja EI 30 rakenteen tutkimustulosten perustella.
  - Ekovillalla on vähäpäästöisen tuotteiden M1 -luokitus. Huntonilla Nativo-villalla ei ole.
  - VTT on tehnyt laajan tutkimuksen (VTT-CR-00672-16) Ekovillasta. Huntonista löytyy lähinnä markkinointimateriaalia ja valmistajan omia lupauksia, ei tieteellistä kolmannen osapuolen tutkimusta.

  Hunton:
  - Lämmönjohtavuuden pitäisi olla hieman parempi (0,038 W/m*K) kuin Ekovillalla (0,040 W/m*K).
  - Tiheämpi materiaali ja oletettavasti toimii paremmin äänieristeenä? Huom. Äänenvaimennuksen suoritustasoa ei ole mitattu kummallekaan materiaalille.
  - Levymateriaali on helpommin leikattavissa.

  Muita ajatuksia:
  - Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja.
  - Meille Ekovillan puhallus on huomattavati halvempi kuin Huntonin. Vuokrasimme puhalluskoneen ja tilasimme eristeet rautakaupasta.
  - Ekovillan enemmät boorihapot ja painomusteet ovat höyrynsulkukankaan takana, en ainakaan henkilökohtaisesti menetä yöuniani siitä että ne pääsisivät sieltä sisäilmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kattavasta kommentista ja huomioista! Hunton ei sponsoroinut tätä postausta sentin puolikkaallakaan, halusimme jakaa tietomme eristeistä mielestämme tasapuolisesti vertailtuamme. Meidän vertailutulos on yllä, varmasti vielä useita kiviä jäi kääntämättä - mutta sitähän tämä rakentaminen on. Kaikkeen ei kykene ja monet valinnat tehdään vertailusta huolimatta tunnepohjalta. Tässä meidän vertailussa painoarvo oli paljolti tuolla boorihappo/painomuste -ostastolla. Niin kuin totesit, ja niin kuin totesimme, molemmat varmasti hyviä vaihtoehtoja :)

   Poista
 2. Kiitos hyvistä suosituksista. Meilläkin alkaa oma urakka nyt piakoin. Kumpaan päädyitte? Ollaan juuri kilpailuttamassa ja olisi hyvä tietää? Jonkin verran ollaan saatu tarjouksia https://kodinplaza.fi/ kautta, mutta täytyy vielä pohtia ennen kuin hyväksyy. Huomannut, että kannattaa käyttää mielummin vaikka vähän enemmän aikaa kuin lähteä suin päin teettämään.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit