Mitä on ryhmärakennuttaminen – ryhmärakennuttamisen edut ja haitat

Ryhmärakennuttaminen on yksinkertaisuudessaan sitä, että ryhmä ihmisiä rakennuttaa itselleen kodit. Meillä se tarkoittaa neljää perhettä ja neljää erillistaloa. Siihen se yksinkertaisuus sitten  päättyykin. Vai väittääkö joku jossakin, että yhtään minkäänlainen rakentaminen on muka jotenkin yksinkertaista?

Ryhmärakennuttaminen on jonkinlainen väliversio omakotitalorakentamisesta ja rakennuttajaliikevetoisesta asuntorakennuttamisesta. Ryhmärakennuttamisen on sanottu lisäävän suosiotaan ja syy lienee tässä: sillä  pyritään alentamaan rakennuttamisen kustannuksia, kun yksi välikäsi (rakennuttajaliike) tippuu pelistä pois. Meidän tapauksessamme me asukkaat itse olemme laittaneet projektin aluille, joissakin tapauksissa se voi olla rakennuttajakonsultti. 


Ryhmärakennuttaminen on tämän projektin kohdalla tarkoittanut tähän mennessä muun muassa yhteisiä kilpailutuksia, yhteistä pääsuunnittelija-valvojaa ja yhteistä maanrakennusurakkaa, joka teetetään yhteisesti anturan alapintaan asti. Myös LVI- ja sähkösuunnitelmia on teetetty keskitetysti. Hirsirungot tulevat kahdelta toimittajalta: Hongalta ja Kontiolta. Iso yhteinen asia ovat tietenkin sauna ja kiinteistövarasto/jätekatos.


Jos haluat lisää tietoa ryhmärakennuttamisesta kannattaa tutustua Salla Korpelan kirjaan Ryhmärakennuttajan opas. 


Kannattaako  ryhmärakennuttaminen?

Etuja, joita ryhmärakennuttamisella meidän projektissamme haetaan:

Tontti. Kenelläkään meistä ei  olisi yksin ollut mahdollisuutta saada tonttia, jolle nyt olemme rakentamassa. Yhdessä se oli mahdollista ja  pääsemme hyvin lähelle monen suomalaisen unelmaa: järven rannalle kaupungin palveluiden läheisyyteen. Kaupungilta vuokrattu tontti on jaettu hallinnanjakosopimuksella neljän perheen rakennuspaikoiksi. Lisäksi meille jää yhteisesti hallinnoitavaa aluetta, johon tulee muutama autojen vieraspaikka, yhteinen pihasauna sekä kiinteistövarasto.

Hinta. Rakennuttajaliikkeen palkkio jää pois. Pyrimme myös kilpailuttamaan isompia hankintoja (ikkunat, katot, sisustusmateriaalit) yhdessä.

Vapaus. Jokainen neljästä talosta saa lähes  täydet vapaudet suunnitella talonsa sisältä juuri sellaiseksi kuin haluaa (verrattuna rakennuttajaliikkeiden  valitse näistä vaihtoehdoista -paketteihin).

Sosiaalisuus. Naapurit tulevat hyvin tutuiksi jo rakennuttamisvaiheessa ja yhteistoimintoja suunnitellaan yhteistyössä. Meillä tämä tarkoittaa esimerkiksi yhteistä rantasaunaa. Erilaisten ja eri alueilla vahvojen ihmisten kombo on ilman muuta yksi iso hyvä puoli. Asioiden hoitamista ja selvittelyä on voitu jakaa useammille hartioille. Ja kun yksi on väsähtänyt, on joku toinen tsempannut. Vertaistukea on siis ollut tarjolla ihmisiltä, jotka tarpovat samassa suossa.




Tähän mennessä havaitut haasteet: (kun suunnitteluvaihe on TOIVOTTAVASTI loppusuoralla)
Toiset ihmiset. Se mikä on vahvuus on myös samalla iso haaste. Tällaisessa projektissa on  erittäin oleellista, että tulee toimeen toisten, hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. En väitä, että näin olisi ollut meillä, mutta riskinä on, että joukossa on epäsosiaalisia omanedun tavoittelijoita, joustamattomia manipuloijia tai välinpitämättömiä siipeilijöitä. Itselleni ehkä haastavinta ryhmärakennuttamisessa on ollut monien toiveiden ja mielipiteiden yhteensovittaminen, kun osapuolina on kahdeksan henkilöä. Luopumisen ja kompromissien tekemisen taitoja on saatu harjoitella.

Kokoukset. Niitä on ollut ja tulee olemaan paljon. Kun ei rakenneta yksin,  täytyy ottaa huomioon monen muun mielipide. Päätöksentekojärjestys, sopimukset ja tasaisesta työnjaosta huolehtiminen kannattaa sopia ja tehdä heti alkuun selväksi kaikille.

Arvaamattomuus. Entä jos joku ei sitoudu? Meillä rakennusprojektin luonne muuttui isosti, kun yksi perhe ilmoitti äkkiarvaamatta jäävänsä pois. 

Rahoitus. Pankki suhtautui yllättävän nihkeästi hankkeeseemme. Yhtiömuotoiselle projektille lupailtiin ensin rahoitusta, mutta lopulta rahoitus saatiin vasta, kun tontti jaettiin hallinnanjakosopimuksella ja projekti muuttui enemmän omakotitalomaisemmaksi. Jos suunnittelee ryhmärakennuttamisprojektia, pankki kannattaa ottaa mukaan heti alussa suunnitteluun.

+ Kaikki rakennuttamisen  yleiset riskit (epärealistinen budjetointi, huolimattomat työsuoritukset, urakoiden rajapintojen hoito,  aikataulujen pettäminen, sää, puutteellinen työmaavalvonta ja ja ja ….) Näitähän riittää projektissa kuin projektissa.

Se jäädäänkö enemmän plussan puolelle selvinnee rakentamisen edetessä. Onko kukaan lukijoista suunnitellut ryhmärakennuttamista? Tai peräti toteuttanut? Kaikenlaisista kokemuksista olisi kiva kuulla lisää!

Kommentit

  1. Hauska seurata toista ryhmärakennuskohdetta! Meillä siis tulossa vähän samaa, mutta ihan eri kuitenkin :D Tontti on kaupungin vuokratontti, meillä tosin kaikilla ihan omat, ei hallinnanjakosopparia. Mutta tontit jaettu ryhmälle ja kaupungilla oli speksit, millainen rakennelma tonteille tuli tehdä. Meidän tontteja on hakenut ryhmä yksityishenkilöitä (emme olleet tässä vielä mukana), mutta rakentamisesta vastaa tietty talofirma. Meidän talot rakennetaan kaupunkitaloille tyypillisesti aivan vierekkäin, joten pakko tulla samalta toimittajalta. Lopputulos siis omakotitalo omalla tontilla, muotona ryhmärakennuttaminen, mutta lopputulos kuitenkin tosi erilainen :)

    Meillä oli muuten myös haasteita pankin kanssa. Outoa miten niheästi suhtautuivat, vaikka periaatteessa ihan normaalista omakotitalon rakentamisesta kysymys. Meilläpä vielä ihan avaimet käteen -toimituksella eli kulut ovat hyvin selvillä.

    Meidän prokkikseen voi tutustua tarkemmin: https://omatalovalkea.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kiitos kommentistasi! Pitää ehdottomasti tutustua tarkemmin teidän projektiin, näitä samankaltaisia ei ole tullut isommin vastaan. Oliko teillä kaupungin kanssa hommat selvät? Meillä on rakennusluvan kanssa ollut monenlaista vääntöä ja odotetaan sormet ristissä, että lupa saataisiin...

      Selvästi tämä on pankeillekin jotenkin outo juttu, kun hankaluuksia on muillakin. Tsemppiä teidän projektiin, tullaan kuulolle!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiinnostava konsepti tuollainen ryhmärakentaminen. Ystäväni aloitti juuri oman omakotitalon rakennusarakan täällä Turussa ja heillä on juuri alkamassa maanrakennus. Pitääpä kysellä heiltä onko tällainen rakentamisen muoto heille tuttu. Siinä on kyllä varmasti omat etunsa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit