Lattiavalintoja - lautalattia vai parketti?


Talomme rakennesuunnittelu on käynnistynyt ja siihen liittyen on korkea aika lyödä lukkoon muun muassa lattiavalinta. Haluaisimme taloon puulattian - mielellään perinteisen lautasellaisen. Puupinnan estetiikkaa haluamme ainakin yläkertaan, jossa olohuone ja keittiö tulevat olemaan. Ja alaskin, jos setelit riittävät.

Lautalattia on asia, jonka kanssa on tultava kaapista viimeistään rakennesuunnitteluvaiheessa, jotta rakenteelle mitoitetaan riittävästi tilaa: "Hyvä rakennesuunnittelija, me olemme lautalattiahenkilöitä." Jos tätä ei kerro, pidetään rakennuttajia parketti-laminaatti-vinyyli - oletettuina.

Seuraavaksi ostoslistalla puulattia ja punaiset kengät. (Kuva: Pixabay) 

Lautalattiaihmisen valinnat

Valinta 1: Patterit vai lattialämmitys?

Miten lattialämmitys olisi fiksuinta toteuttaa puulattian kanssa vai tuleeko sitä ollenkaan? Mietimme vesikiertoisia pattereita yläkertaan, mutta ongelmaksi muodostui veden lämpötila, joka menisi alakerran lattialämmityksen ehdoilla ja vaatisi ylös dinosauruksen kokoisia pattereita. Patterit koko taloon taas skipattiin, koska huoneet ovat hyvin kompakteja ja vaarana oli myös energialaskelmien romuttuminen. Siispä lattialämmitys luvassa koko huusholliin.

Valinta 2: Kipsivalu vai ei?

Lankut kiinnitetään koolauksiin ja rakenteesta tulee paksu, jos alla on kipsivalu, johon lattialämmitysputket upotetaan. Koolauksen kiinnittäminen valuun on myös niin ja näin. Meille tulee nyt siis lämmönjakolevyt, joilla lämpö ohjataan putkista lankkujen alapintaan. Kipsivalu jää pois. Eräs konsultoimistamme lautalattiaviisaista ihmetteli myös, miksi ihmeessä hirsitaloon minkään sortin kipsihommia tulisi. Pitääpä ottaa tästäkin lisää selkoa... 

Valinta 3: Uskallammeko heittäytyä vaaraan?

Puulattian ja lattialämmityksen yhdistäminen ei ole heikkohermoisten hommaa. Meitä on varoteltu useilla varsin pelottavilla uhkakuvilla:

  • Puu elää ja lattiaan tulee karmivia rakoja, joihin katoavat kaikki avaimista pienimpiin perheenjäseniin. Käsittääkseni rakoilu on lähinnä esteettinen haitta ja kauneus on tunnetusti katsojan silmässä. Pieni rosoisuus tekee lattiasta kodikkaamman, eikö? Ja jos raot pelottavat, voi niitä välttää valitsemalla mahdollisimman kapeaa puutavaraa.


  • Puu toimii eristeenä ja elämä on kuin Frozenissa Elsan menetettyä malttinsa. Yläkertaan leviää lämpöä muutenkin, joten en ole niin huolissani tuostakaan lämpöpuolesta.


  • Pinta on niin arka, että lapsiperheessä se tulee kolmessa tunnissa täyteen koloja. Niin, sellaista se elämä on lapsiperheessä. Näkisivätpä nykyisen kotimme muovimaton.



Kommentit

  1. Tyttäremme perheineen rakentaa juuri ensimmäistä omaa taloa ja he pohdiskelevat tämän saman valinnan kanssa. Hän on enemmän kallistumassa kotimaisen lautalattian puoleen, onhan siinä ihan oma tunnelmansa. Meillä on 70 -luvulla rakennetussa talossa parketti. Lattialämmitys on kyllä sellainen mitä välillä kaipaisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit