Koneellinen vai painovoimainen ilmanvaihto uuteen taloon?


Painovoimainen ilmanvaihto on monien mielestä historian havinaa - tunkkaista sellaista. Monien yllätykseksi siitä kuitenkin myös edelleen haaveillaan. Tässä meidän matkamme kohti unelmaa painovoimaisesta ilmanvaidosta ja siitä, kuinka lopulta päädyimme koneelliseen.

Miksi painovoimainen ilmanvaihto?
Ennen kuin löysimme itsemme suunnittelemasta uutta taloa, olimme pitkään etsineet vanhaa. Tähtäimessä oli 100-vuotias hirsitalo rossipohjalla. Sellaisen metsästäminen tuntui ensin loputtomalta suolta ja sitten kun THE taloon ihastuessamme alkoi käydä ilmi, mitä kaikkea olisi edessä remontin suhteen, alkoi uudisrakentaminen tuntua vaihtoehdolta. Perinteinen rakentaminen kuitenkin jätti jälkensä.


Pitkään haaveilimme vähintään sata vuotiaasta talovanhuksesta mutta niin vain kävi, että uutta lähdimme rakentamaan.

Sekä koneellisesessa että painovoimaisessa ilmassa asuneena, olemme mieltyneet painovoimaisen (toki toimivan sellaisen) ominaisuuksiin. Koneellisesti vaihdetun ilman kuivuus tuntui näivettävältä. Herkkäuninen parempi puolisko kuunteli öisin iv-koneen hurinaa, eikä mieltynyt tähän harrastukseen. Emme myöskään nähneet syytä siihen, miksi ilmaa pitäisi kierrättää sähköllä, kun sen voi tehdä toisinkin. Lämmöntalteenotolla varustettuja koneita pidetään ympäristötekona, mutta tässä haiskahtaa hyvin havaittu markkinarako - miten pitkään sitä lämpöä pitää ottaa talteen, että koneen valmistamisesta syntynyt jalanjälki on haihdutettu?

Mitä kannattaa huomioida, jos suunnitelmissa on painovoimainen ilmanvaihto?

1. Asiaan perehtynyt iv-suunnittelija mukaan alusta asti pohjakuvia kommentoimaan ja työstämään yhdessä suunnittelijan kanssa. Me piirsimme ensin talon ja konsultoimme liian myöhään iv-suunnittelijaa. Pohjakuvia olisi pitänyt muokata paljon. Painovoimainen ilmanvaihto hyötyy rakennuksen korkeudesta mutta esimerkiksi avoin porrasaukko voi olla ongelmallinen ilman hallitun liikkumisen kannalta. 

2. Varaudu siihen, että toiveesi kyseenalaistetaan. Koneellinen iv lämmöntalteenotolla on tämän hetken "ainoa oikea totuus" ja painovoimaista saa perustella. Monelta taholta on saatu ohjeeksi rakentaa talo kunnolla koneellisella ilmanvaihdolla ja perään ehkä lähinnä vitsiksi todettu "voihan sen aina kääntää pois päältä ja tuulettaa ikkunoista".

3. Energiamääräykset. Muun muassa lämmöntalteenoton puuttuminen laskee energialaskelmien pisteitä. Meillä lukemia heikensi myös kauttaaltaan tuulettuva pilariperusteinen alapohja (tästä oma postaus tuonnempana). Meidän oli lopulta valittava joko painovoimainen iv tai toivomamme alapohja ja päädyimme jälkimmäiseen.


Tässä Sisäilmayhdistykseltä lainatussa kuvassa on kuvattu simppelisti eri ilmanvaihtotapojen toimintaperiaate. Vaikka painovoimainen ilmanvaihto toimii ilman koneita, olisi tulo- ja poistoilman liikkeiden tapahduttava hallitusti. Suunnittelun merkitys ja kokonaisvaltaisuus korostuvat, että homma saadaan toimimaan.

Idealistinen unelmamme päättyi kompromissiin energiamääräysten kanssa. Mahdollisuuksia olisi ollut vielä tuunata taloa tiiviimmäksi ja ehkä säilyttää sekä painovoimaisuus että pilariperustus. Hirsiseinien sisäpuolinen lisäeristäminen sekä ala- ja yläpohjaeristeiden hengittävyydestä tinkiminen eivät houkuttaneet. Vaikka säästöä olisi tullut ilmanvaihtokoneesta ja putkistoista, olisi painovoimainen ilmanvaihto meidän kohdallamme tarkoittanut enemmän hyvästeltyjä euroja kuin koneellinen. 

Me siis päädyimme lopulta koneelliseen ilmanvaihtoon - karvas mutta nyt jo hyväksytty tappio.

Miten teillä? Olisi kiva kuulla kokemuksia tappioista ja voitoisita: toteutuneista painovoimaisista ratkaisuista uudisrakennukaissa. Tarinansa voi jakaa kommentoimalla tähän tai instaan / facebookseinälle.

Kommentit

  1. Mekin mietittiin tarkkaan talon kanssa minkälainen ilmastointi otetaan. Haluttiin että vanha talo säilyy jatkossakin mahdollisimman hyvänä ja turvallisena asua. Totta että kannattaa ottaa suunnittelija mukaan tuohon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan talon kanssa on varmasti viisasta juuri noin. Jos jokin tässä uudessa joskus alkaa harmittaa, niin veikkaan, että se on se että tuo painovoimainen jäi haaveeksi. Kompromisseilta vaan ei voine tällä matkalla välttyä :)

      Poista
  2. Itse ääniherkkänä ihmisenä olen myös tykästynyt painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Välillä varsinkin hotellihuoneissa, joissa on sähköinen ilmanvaihto, tulee vietettyä unettomia öitä hurinan vuoksi. Meidän pitäisi myös uusia kotona ilmanvaihtokanavat, ja olen kyllä jo sanonut, että painovoimaisessa pysytään.

    https://www.iv-lipasti.com/tuotteet/kanavat-ja-liittimet

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit