Millainen katto pään päälle?


Kevään ja hirsitoimituksen ajankohdan lähestyessä on ollut aika lyödä lukkoon monia valintoja. Viime viikot on pyöritelty muun muassa ikkunoita, ovia ja sähkösuunnitelmaa, joista kirjoitellaan toisella kertaa. Nyt on aika paljastaa, millainen katto taloomme tulee.

Kattomateriaalejahan on mistä valita: on paanukattoa, pärekattoa ja viherkattoa. Huopakattoa, tiilikattoa ja useampaa sorttia erilaisia peltikattoja. Kuparikatto on kuulemma kallis ja lasikattojakin on, mutta niitä tuppaavat naiset nykyaikana rikkomaan tuon tuostakin.

Kattomateriaaleja piisaa. (Kuva: Pixabay)

Onneksi koko materiaalisuota ei tarvinnut kahlata läpi. Katto on yksi niistä talon ulkonäköseikoista, joiden suhteen rajaukset on jo aiemmin sovittu ryhmärakennuttamisporukan kesken. Tuskin rakennusvalvontakaan olisi hurraata huudellut, jos talonelikon kattomateriaalit olisivat vaihdelleet päreiden ja kuparipinnan välillä. Yhdessä on siis sovittu, että materiaali on pelti ja väri musta.

Miksi pelti?

  1. Helppohoitoisuus. Tontin ympärillä on paljon havupuita ja huopakaton puhtanapitämisessä riittäisi puuhaa.
  2. Edullisuus. Ei vaadi esimerkiksi yhtä vahvoja rakenteita kuin tiilikatto.
  3. Pitkäikäisyys. Peltikatto kestää aikaa ja vaihtelevia sääolosuhteita.
Kilpailutus kattojen suhteen hoidettiin pääasiassa kahden rakennuttajaperheen voimin, mutta keskitetysti koko revohkan puolesta. (Työnjaon mahdollisuus on yksi ryhmärakennuttamisen iso plussa!) Tarjouspyynnöt lähtivät Ruukille, Joensuulaiselle Kestopelti Oy:lle, Kuopiolaiselle Katto Savolle sekä kahdelle rautakaupalle, joiden kautta tuli tarjous samalta kattofirmalta.

Tarjouksissa lähdimme omalta osaltamme hakemaan ensisijaisesti lukkosaumakattojen hintoja. Kattomyyjien suosituksesta uskaltauduimme kuitenkin selvittämään myös konesaumakattoa vaihtoehtona ja yllättäen niiden hinnat olivat melkolailla samaa tasoa lukkosauman kanssa.  Tarjoukset tulivat sutjakasti. Valtakunnallisen Ruukin päässä oli jotain ongelmia. Kuukauden päivät odoteltuani kyselin perään ja sain tarjouksen. Heillä oli ollut jotain häikkää sähköpostin kanssa. Aikoivat vielä tarjota kattoa koko talonelikolle, mutta sen koommin ei ole Ruukista kuulunut.

Kattovertailun kanssa samaan syssyyn osui ”MRU-budjetti ylittyy” -farssin toinen näytös. Pari yötä pyöriskelin sängyssä pohtien voisiko katon virkaa toimittaa tiukalle pingotettu tori.fi:n lahjoitetaan-osastolta saatu musta pressu tai millainen katto syntyisi jämäpelleistä. (Kuva: Pixabay)

Päädyimme konesaumakattoon, joka perinteisyydessään vetosi tunnepuoleen ja saumattomuudessaan järkeen. Konesaumakatossa ei peltiin porata ainoatakaan ruuvia, joten luulisi sateen pysyvät ulkopuolella vielä vuosikymmenten kuluttuakin. Tämä poiki toki sen, että talotehtaalla laitettiin puolitoista tonnia lisäeuroja ruodelaudoituksen hintaan, koska konesaumattu pelti vaatii tiheämmät ruoteet. Lopulta hintaero lukkosaumaan nähden oli juurikin tässä aluskatteen rakenteessa.

Mutta kuka mainioista kattokandidaateista valikoitui meille kattoa tekemään? Se selviää seuraamalla hublininrannan blogia ja somekanavia. :)

Kommentit

  1. Meilläkin on rakennus samassa vaiheessa. Itse yllätyin siitä, miten paljon vaihtoehtoja on. Päädyttiin pitkäikäisyyden takia tiileen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtoehtoja tuntuu olevan joka asiassa ja valintijen määrä pistää välillä pään pyörälle. Tsemppiä projektiin! Jouluksi kotiin eikös vaan 😃

      Poista
  2. Meilläkin pitäisi katto uusia täällä Kirkkonummella lähivuosina. Materiaalivalinta ei tosiaan ole helpoimmasta päästä. Tällä hetkellä mietimme peltikaton ja huopakaton väliltä. Kiitos vinkeistä peltikaton suhteen, tuo saumattomuus on varmasti myös kätevä vaihtoehto.

    VastaaPoista
  3. Meillä täällä Porissa rintamamiestalo ja katto täytyisi uusia. Vanha katto palvellut vuosikymmenet hyvin mutta katto on vaihdettava. Kattovalinta on vaikea koska haluaisi säilyttää rintamamiestalon arvokkuuden omissa silmissä. Peltikatto on luultavasti lopullinen valinta mutta täytyy vielä tutustua muihin mahdollisuuksiin. Kiitos siis tästä kirjoituksesta! http://www.rakennusvanhatalo.fi/kattoremontti/katon-uusiminen

    VastaaPoista
  4. Monenlaista vaihtoehtoa on. Meillä painittiin kauan sen kanssa, mikä materiaali valitaan, mutta lopulta päädyimme peltikattoon. Olemme olleet kyllä tyytyväisiä. Huopakattoa mietimme myös. Päätös oli kuitenkin suhteellisen helppo juurikin mainitsemistasi syistä, että se on pitkäikäinen ja monen sään kestävä.

    VastaaPoista
  5. Katto ei tosiaan ole ihan yhdentekevä asia. Meillä on ollut aikamoinen kattoseikkailu. Talossamme on ollut ennen meitä alun perin vanha vuotanut huopakatto, joka on jossain vaiheessa purettu ja laitettu tiilikatto tilalle. Nyt on käynyt ilmi, että jotkin kattorakenteet ovatkin liian heikkoja painavalle tiilikatolle. Onneksi vahvistaminen onnistuu vielä nytkin ja onneksi löytyy lujuuslaskennan taitavia kattoasiantuntijoita. Pelti olisi siis voinut olla meildänkin taloon sopivin, mutta näillä nyt mennään.
    https://www.safiro.fi/kattopinnoitukset/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit