Suunnitteluvaiheen sudenkuopat

Rakennuslupa on lainvoimainen - hiphiphurraa! Pahin ei kuulema ole ohi, mutta pitkän odottamisen jälkeen tämä on kippiksen paikka. Konkarit ovat jakaneet pari hyvää neuvoa pään kasassa pitämiseen pitkän rakennusprojektin aikana: Juhlistakaa välietappeja ja pitäkää päämäärä kirkkaana mielessä.

Suunnitteluvaiheen sudenkuopat on selätetty, mutta eiköhän uusia vielä matkalle mahdu. Tämä kuoppa on onneksi sitä laatua, joka vie projektia eteenpäin - maanrakennusurakka etenee hyvää vauhtia. 
Suunnitteluvaihe tuntui loputtomalta ja nyt kun se on ohi, voin vanhana ja viisaana listata sen sudenkuopat:

Kiire:
Mikään ei kuitenkaan mene suunnitellussa aikataulussa, joten ei kannata lyödä aikataulua liian tiukaksi. Hirsikapuloita suunnittelurattaisiin voivat laittaa:
- virkamiehet (tekevät kuulema muitakin töitä kuin vain säätävät tätä meidän projektia -häh!?)
- rakennusvalvonta (joo-o, lupapisteelle ilmestyvät pikkulistaukset kannattaa hoitaa, vaikka se tuntuu pilkun viilaukselta fonttikoossa 4)
- naapuriin osuvat ammattivalittajat (tältä vältyttiin - toinen kippis!!)
- kriittiseen kohtaan osuvat joululomat (onneksi kerran vuodessa vaan...)
- sinä itse (“Ei kun vaihdetaan sittenkin keittiön paikka yläkertaan ja vessanpönttö eteisen oven viereen ja sisäänkäynti länsipuolelle ja ja ja...”)

Vuodesta 2017 käynnissä ollut projektimme on viivästynyt milloin mistäkin syystä. Nyt tapahtuu niin, että kalliotkaan eivät pysy kasassa.
Innostuminen: Tässä tarkoitetaan rahallista panostusta  vaativaa innostusta: “Jos vähän vielä tuota huonetta kasvattaa ja tuota leventää ja pystyikö sitä kerrosmäärää vielä  lisäämään…?” Pidä, heti alkuun budjetti tiukasti mielessä ja järki mukana suunnittelussa. Ainakaan K-Raudan tuotevalikoimassa ei ollut ehtymättömiä rahahanoja.

Usko ihmisten hyvyyteen:
Myyjät ovat MYYJIÄ. Aika moni on käynyt “ole asiakkaan paras kaveri niin se ostaa” -kurssin ja voi olla vaikea tietää haluavatko ne oikeasti sinun parastasi vai MYYDÄ. Yleensä ne haluavat myydä. Onneksi rakennusmaailmastakin löytyy asiantuntijoita, jotka osaavat virittäytyä asiakkaan taajuudelle ja miettiä oikeasti parasta vaihtoehtoa. Kiviä voi tosin joutua kääntelemään...


Itseluottamus:
Ammattilainen on ammattilainen ja hyvää sellaista kannattaa pidellä kuin kukkaa kämmenellä. Talon suunnittelussa meillä oli apuna superosaava Hongan suunnittelija. Kuitenkin tähän talon rakentamisessa kohtuu oleelliseen seikkaan (suunnitteluun) panostaisimme jälkiviisaina vielä enemmän ja palkkaisimme oman arkkitehdin. 

Kysyvä ei tieltä eksy:
Eksyy! Nimittäin a) kysyjälle ei näköjään rakentamisen ihmemaassa useinkaan viitsitä vastata (esimerkiksi tarjouskyselysähköposteihin vastaaminen ei ilmeisesti kuulu monenkaan talomyyjän perustehtäviin ja joidenkin lafkojen kohdalla luovutettiin usean viestin hiljaiselon jälkeen). b) Jos vastataan, se vastaus voi olla ihan mitä vaan. Sitä mitä vastaaja olettaa että haluat kuulla tai et halua kuulla. Ympäripyöreä tai johonkin jonninjoutavaan jumittava. Lyhytsanainen murahdus, josta ei saa mitään selvää tai monisanainen jaaritus, josta ei saa mitään selvää. Siispä: Kysy uudestaan niin kauan, että saat vastauksen.

Joustamattomuus:
Liian ehdottomat suunnitelmat menevät samaan sarjaan kuin kiire. Usein vastassa on joku joka tietää, ettei superhienoa suunnitelmaa vaan voi toteuttaa noin. Jos se on rakennusvalvonta niin vaadi perusteita, mutta jos perusteluissa vilisee putkivetoja, ilmastointikanavia, kantavuuslaskelmia ja ilmanvaihtoa - luota ammattilaisiin ja muuta suunnitelmia.

Liika joustaminen:
Kyseessä on kuitenkin sinun tuleva kotisi. Kaikkeen ei kannata sanoa joo joo, vaan vaatia perusteet jos joustoa vaaditaan. Meillä esimerkiksi rakennusvalvonnasta saatiin monimutkaisia vaatimuksia, jotka sitten osoittautuivat turhiksi, kun saatiin oikea ihminen asiaa selittämään.

Suunnitteluvaihe voinee olla sileä kiitotie kohti unelmien taloa, mutta meillä se oli kuorrutettu suden- ja norsun- ja ties millä kuopilla. Että ei kun kuokat olalle ja kuoppia peittelemään!

Kommentit

  1. Kiitos hyödyllisestä kirjoituksesta! Joustavuus tiettyyn pisteeseen asti on todella tärkeää talonrakennusprosessissa, itsekin olen sen huomannut. Omalle tontillemme tehdään muiden maanrakennustöiden lisäksi nyt myös suuntaporausta, joka ei ollut alkuperäisissä suunnitelmissa.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut rakennusluvan saamisesta! Meilläkin kesti noissa luvissa aika pitkään, mutta nyt onneksi päästään aloittelemaan vihdoin maanrakennushommia täällä Jyväskylässä. Noissa isoissa rakennusprojekteissa ei kyllä mene useinkaan asiat aikataulussa eikä kaikkeen millään voi varautua.

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa, että rakennuslupa on myönnetty! Tyttärenikin perheineen aloitteli juuri omaa taloprojektia täällä Kiteellä ja seuraavaksi vuorossa on sadevesijärjestelmät. Suunnittelulla on kyllä todella iso osuus onnistuvaan projektiin. Ikävä kuulla, että ette saaneet kysymyksiinne vastauksia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit