Maaviileä vai ilmalämpöpumppu?

Ei me mitään viilennystä tarvita, kun ei ole tarvittu tähänkään asti. Tämä oli ensimmäinen reaktio, kun puoli vuotta sitten LVI-urakoitsija asiasta kysäisi. Helteisten kesäviikot ovat saaneet meidät lämpenemään ajatukselle, mikä valitettavasti tarkoittaa jälleen yhtä valintaa tässä loputtomassa valintojen ja päätösten raksaviidakossa (ja kaiketi jonkin verran niiden tiukkaan punottujen nyörien raottelua). Maaviileä vai ilmalämpöpumppu, siinäpä pulma puhalleltavaksi.

Yhtenä päivänä putkarin kanssa yläkerrassa hikoillessani rohkaisin mieleni ja tiedustelin vieläkö sitä viilennystä ehtisi miettiä. Ehtiihän sitä. Maaviileä ja ilmalämpöpumppu maksaisivat kuulema suurinpiirtein saman verran. Molemmissa tapauksissa saisimme kylmälaukun näköisen häkkyrän seinää koristamaan. Jälkimmäisen kohdalla myös talon ulkopuolelle.

Meille on tulossa Niben maalämpöpumppu ja tällaista Nibe Cool In Fly 3:a on ehdoteltu hoitamaan maaviileä. (Kuva: Nibe)


Nyt olemme sitten koettaneet päästä kärryille siitä onko maaviileä yhtä tehokas kuin ilmalämpöpumppu. Googlailemalla tulee ääniä puolesta ja vastaan, joskin tehokkuusongelmat liittynevät siihen, jos viileys tulee iv-kanavia pitkin. Silloin ilmeisesti myös pitää eristää kaikki iv-kanavat. Meille tulisi se kylmälaukku (toiselta nimeltään puhallinkonvektori), joka porrasaukon tuntumaan sijoitettuna kuulema puhkuisi osan viileydestään myös alakertaan.


Konvektorin sijoituspaikaksi on ehdotettu wc:n oven yläpuolista seinää. Tarvittavat putket saisi vedettyä muun tekniikan kanssa vessan alaslasketun sisäkaton suojissa.

Maaviileän puolesta puhuisi myös se, että vaikka vekotin sähköllä pyöriikin, nostaisi se viileyden maasta. Se kuulostaa sopivan viherpestyltä ajatukselta ja hivelee ekologista hikiotsaamme. Jos vielä joskus rahat riittää muutamaan aurinkopaneeliin, niin sittenhän omatunto suorastaan säihkyisi.

Jos nyt kuvitellaan, että päädymme maaviileään, eivät valinnat siihen pääty. Googlailu on siitä tympeää ajanvietettä, että yksinkertaiselta kuulostavan valinnan selvittely poikii lisää informaatiota ja sitä myöten uusia valintoja. Olisimme ihan tyytyväisin mielin ottamassa kylmälaukun vessan oven päälle möjöttämään, mutta mutta... 

Tällaisia huomaamattomia konvektoreitakin on olemassa. Chiller Grand Vari piiloutuisi etusäleikköä lukuunottamatta seinän sisään. (Kuva: Chiller)

Tiedonhaun kylkiäisenä olemme tutustuneet muun muassa seinän tai sisäkaton suojiin sujahtaviin konvenktoreihin, jotka ovat huomaamattomampia kuin edellämainittu pullistuma seinässä. Hintaa ei ole vielä näille kaunokaisille löydetty, joten voi olla ettei konkurssikypsien rakentajien tarvitse tällä valinnalla pitkään päätänsä vaivata.

Ps. Jos luit tänne asti, niin olisipa kiva kuulla kokemuksia eri viilennystavoista. Mihin olet päätynyt tai päätymässä ja miksi? Ollaan tosi kiitollisia, jos saadaan vielä liuta lisää päätä sekoittavia ristikkäisiä mielipiteitä ja kokemuksia. :)

Kommentit

 1. Onhan tuo ilmalämpöpumppukin aikamoinen mötikkä, mutta se on kyllä toiminut meillä ainakin todella hyvin. Viime vuonna asennutimme pumpun. Asennus sujui helposti ja toimii viilentämisessä ja lämmityksessä yhtälailla.

  VastaaPoista
 2. Mekin olemme pohtineet jonkunlaista viilennysvaihtoehtoa kotiimme täällä Laukaalla. Lähinnä olen etsiskellyt tietoa juurikin noista ilmalämpöpumpuista. Onko teille nyt jompikumpi asennettu ja millainen sähkönkulutus on ollut?

  VastaaPoista
 3. Meillä on tarkoitus luopua pian öljylämmityksestä täällä Leppävirralla . Olemme hieman pohtineet olisiko jonkunlainen ilma-vesilämpöpumppu järkevä lämmitysmuoto. Tuo viilentäminen olisi vain ekstra juttu, mutta nykyhelteillä varmaan ihan tervetullut lisä.

  VastaaPoista
 4. Meillä on myös harkinnassa lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden uusinta täällä Naantalin suunnalla. Mielestäni se, onko maaviileä tehokkaampi kuin ilmalämpöpumppu, riippuu siitä, minkäkokoinen kiinteistö on ja tontin sijainnista. Me olemme myös juuri vertailemassa eri yritysten tarjoamia tuotteita ja palveluita. https://www.ach-system.fi/jaahdytys-lammitys/raisio-naantali

  VastaaPoista
 5. Olemme myös pohtineet eri viilennystapoja taloomme. Ilmalämpöpumppu vaikuttaa meille sopivimmalta vaihtoehdolta. Hyvä tietää, että erilaisille viilennysratkaisuille tulee hintaa suunnilleen saman verran. https://www.akihalme.fi/lampopumput

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvästä pohdinnasta. Tämäkään asia ei ole mustavalkoinen, kuten ei mikään, kun vähän perhetyy. Ilmalämpöpumppu lienee jollain tapaa yksinkertaisempi tehokkaampi ratkaisu sellaiselle, joka kovasti kärsii lämmöstä. Maaviileä ei ole yhtä tehokas viilentäjä. https://www.spkylmahuolto.fi/lampopumppujen-myynti-ja-asennus/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit