Räystäslautojen maalaus - naapurilta varastetut vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Siinä ne ovat, vielä helposti maalattavissa.

                                   
Ryhmärakentamisen ehdoton etu on joukkoäly. Se mitä emme itse älyä (eli googlailun jälkeenkin lähes kaikki) todennäköisesti selviää, kun hivuttautuu juttusille älykkäiden naapurien työmaan kupeeseen. Kuten vaikka se, miten räystäslaudat kannattaa maalata.

Viime perjantaina elimme jännittäviä aikoja, kun talotoimitus saapui tontille. Olimme varanneet pariksi seuraavaksi viikoksi tontin reunalle aurinkotuolit, joista käsin nautiskellen katsomme toimituksen muodonmuutosta taloksi. No ei se(kään) sitten ihan niin mennyt. Naapuri huhki omalla tontillaan pensselin kanssa ja aurinkovarjoja viritellessämme hoksasimme kysäistä, mikä meininki. No, räystäs- ja otsalaudat on kuulemma iisimpi vetää maalilla maan tasossa kuin kahdeksassa metrissä niskat kenossa.  - Aivan!

VINKKI 1: Ajoitus. Maalaa räystäslaudat silloin, kun ne vielä ovat keskuudessamme maan pinnalla. 

Tästä lauseesta alkoi kilpajuoksu aikaa vastaan. Hongan pystytysporukka oli edellisen talon kohdalla pitänyt sellaista vauhtia, että jos sama meno jatkuisi omamme kohdalla, olisivat räystäslaudat korkeuksissa jo muutaman päivän kuluttua. Telineet kyhättiin tontilla lojuineista lavoista ja ne toimivat hyvin sekä maalatessa että lautoja kuivatellessa. Maaliksi valittiin Virtasen 4-öljyn tehdasmusta. Tällekin suositus tuli naapurilta (alkaa varmaan kohta perimään konsulttitaksaa....). Kokemuksen mukaan tehdasmusta levittyy hiukan paremmin kuin sävytetty versio ja koska musta on mustaa, emme ryhtyneet sävyttämään maalia katon sävyiseksi (vissiin vähän eri musta). Virtasen maaleihin saa muuten homeentappajan kaupan päälle. Näin olimme kuulleet, mutta K-Raudassa eivät sitä muistaneet mainita. Kysyttäessä tieto kuitenkin löytyi. Mitään ei saa ilmaiseksi kysymättä. Laadukkaalla pensselillä Virtasen maalin levittäminen kävi laulellen.

VINKKI 2: Muista homesuojaus. "Onks pakko maksaa" ei ole yhtään nolo kysymys.

VINKKI 3: Hanki hyvät työvälineet ja telineet. 


Virtasen 4 öljyn maalin levittäminen kävi hyvällä pensselillä helposti.
                                                         

Suti heilui ja talo kohosi samalla silmiemme alla hirsi hirreltä. Oman talon rakentuminen pisti intoa peliin siihen malliin, että kun pystyttäjä kävi ihmettelemässä räystäslautojen määrää ja totesi meidän maalanneen samassa läjässä olleet terassin katon laudatkin, niin se vain nauratti. Tulipahan päätettyä sitten sekin väri samalla. 524 metriä maalattua lautaa. 

Virtasen 4-öljyn maali oli helppoa levittää mutta nopeasti kuivuvaa se EI ole. Tuoteseloste antaa kuivumisajaksi 3-5 vuorokautta. Meidän laudoille kesäkuu tömpsäytti tervehdykseksi paksun kerroksen siitepölyä ja saatiin sitten kuitenkin mustaan vähän sävyä. En tiedä olisiko mikään suojaus tässä auttanut. Vaatteetkin saivat uutta sävyä, mutta öljymaali lähti hyvin pois sappisaippualla. 

VINKKI 4: Varaa aikaa kuivumiselle.

 


Mutta sinne ne sitten pääsivät oman kodin katon suojaksi. Täytyykin tästä hivuttautua kysäisemään naapurilta, mikä meininki seuraavaksi..... 

Räystäslautalähetys kohti korkeuksia
Räystäslautalähestys nosturin kyydissä matkalla kohti korkeuksia. Maalattuna. 


Ps. Neljässä päivässä (!!!) meidän kaksikerroksinen Hongan hirsitalo kohosi vesikattovalmiuteen räystäslautoineen kaikkineen. Tästä lisää seuraavassa jaksossa.Kommentit

Suositut tekstit