Toimituspäivä

Rakennusprojektimme kalkkiviivoilla olen oppinut, ettei suomenkielen kuullun- ja luetunymmärtämiseni ole enää samassa terässä kuin abikeväänä -02. Olin tyhmyyksissäni ollut siinä uskossa, että sana toimituspäivä viittaisi siihen ajankohtaan, kun tilaamani tuotteet toimitetaan sinne, minne ne pitäisi toimittaa.

Tämä väärinymmärrykseni on aiheuttanut jos jonkinlaista aikatauluhärdelliä. Kyseessä oli nimittäin kalustetoimitus ja vajaa kuukausi sitten kalenteriin merkattua toimituspäivää varten oli tehty erinäisiä järjestelyitä. Oli buukattu 72% savolaisista kantamaan kalusteita sisään, hätyytetty timpuri toiselta työmaalta aloittamaan kalusteasennusta, vaihdettu maapallon kiertosuuntaa ja keskeytetty mannertenvälinen lentoliikenne.

Toimituspäivä pysäytti puoli Suomea. Vaikutukset talouteen ennakoitiin jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Miten minä suurimman raksailuinnnostukseni kipsilevytasoitteiden alle kadottanut tee-se-itse-mies saatoin olla niin huolimaton, etten tarkistanut kotimaisten kielten keskuksesta, mitä toimituspäivä tarkoittaa? Toimituspäivän aattona odotin rahtifirman yhteydenottoa tarkemman toimituskellonajan toivossa. Kun aloin sen perään kyselemään, ei kyseisellä puljulla ollut tietoa koko paketista. Ei muuta kuin puhelua kalustemyyjälle, joka kertoi, että toimituspäivä tarkoittaa sitä päivää, jona kalusteet lähtevät tehtaalta.

Joukko savolaisia kantajia odottamassa talkoiden alkamista toimituspäivää seuraavana aamuna. (Kuva: Pixabay)

Miten minä en tuota itse ymmärtänyt! Tottakai! Toimituspäivä. Siis päivä, jona toimitellaan yhtä ja toista kahvinjuonnista pullansyöntiin ja mietitään, että laitettaisko vaiko eikö laitettaisko tuo kaappiläjä tuosta liikkeelle.

Toimituspäivä valkeni sateisena ja tuulisena ja intoa puhkuen kävin odottamaan ilmoitusta lähestyvästä toimituksesta. Iltapäivällä kyselin kalustemyyjältä seurantakoodia, jotta voisin seurata älylaitteellani, missä se aamiaiskaappi sompailee. Tunnit kuluivat ja jännitys oli käsinkosketeltava. Iltapuuron palaessa pohjaan puhelimeen kilahti ystävällinen viesti, jossa kalustemyyjä kertoi, ettei ole koodia, kun ei se toimitus ole vissiin vielä tänään lähtenyt. 

Siellä se aamiaiskaappi sompailee. (Kuva: Pixabay)

Toimituspäivä voi siis tarkoittaa myös sen päivän aattoa, kun toimitus EHKÄ lähtee tehtaalta liikkeelle. Ilmeisesti sana toimituspäivä on siis homonymi eli sana jolla voi olla useita eri merkityksiä. Kuten kuusi (eli niin kuin puu tai se numero).

Nyt odotetaan sitten jännät housuissa, missä vaiheessa kahvit on juotu, kalusteet lastattu autoon ja toimitettu terminaaliin, josta sitten rahtifirman pojat ja tytöt lastaavat ne omaan menopeliinsä ja toimittavat eteenpäin kohteeseen.

Toimituspäivä tuli ja meni. Kun tarkemmin ajattelee, niin mihin sitä keittiötä oikeastaan tarvitsee.


Kommentit

Suositut tekstit