Pilariperustuksen teko ja hinta

Viime kerralla valotin, miksi valitsimme taloomme pilariperustukset. Tällä kertaa raportoin vaihe vaiheelta, miten pilariperustuksen teko tapahtui ja mikä oli pilariperustuksen hinta.

Päädyimme toteuttamaan talomme pilariperustukset timpurimme tekeminä. Hän teki tontilla hommia kymmenen päivää ja itse hääräsin mukana koko tuon ajan venyttäen päiviä hieman myös illan puolelle ja viikonloppuihin.

Homma alkoi talon paikan määrittelystä ja linjapukkien rakentamisesta, jotta saatiin tulevat seinälinjat suoriksi ja oikeisiin kohtiin. Anturamuotit löysivät paikkansa nopeasti valmiiden muottien ansiosta. Timpuri kokosi niistä oikeanmuotoista palapeliä, jota minä niputin yhteen surralankojen avulla. Samalla muoteissa valmiina olleisiin raudoituksiin lisättiin pilarien kohdalle pystyyn tartuntarautoja ja vahvistettiin nurkkia ja rinteen kohdalle osuvia anturanpaikkoja lisäraudoituksella.

Kolmantena päivänä betoniauto saapui ja muotit valettiin täyteen betonia. Anturoiden kuivettua alkoi pilarien kokoaminen. Pilarit tehtiin neliskanttisia muottihakkoja päällekkäin kasaamalla ja kiviliimalla liimaamalla. Talon pohjoispäähän ja nurkkiin tehdyt leveämmät tukimuurit syntyivät myös muottiharkoilla. Näissä jokaisen harkkovarvin väliin tuli jälleen harjaterästä pitämään pakettia kasassa. 


Betoniauto vieraili paikalla toisen kerran, kun oli aika täyttää pilarit ja tukimuuri betonilla. Valuvaiheessa osa tukimuurista lähti kallistumaan ja pari ohikiitävää minuuttia elettiin jännittäviä hetkiä, mutta timpurin ripeillä toimenpiteillä muuri saatiin tuettua paikalleen. Ennen täyttöjä käytin aikaa auturamuottien muovien poistamiseen. Ne olisi kuulemma voinut jättää, mutta meikäläistä epäilytti muovikaistaleet maan alla betonia vasten, joten poistin ne parhaani mukaan. Omana ekstraprojektinani syntyi myös pieni hillokellari ylijäämäharkoista .


Takatalvi yllätti tietenkin sinä päivänä, kun viemäreitä ja routaeristeitä asennettiin. Putkimies totesi, että viemärinteko tapahtuu aina kurjimmalla mahdollisella säällä, koskapa se on hänen ainoita sään armoilla tehtäviä hommia - jep. Koska talon alle tulee tuulettuva ryömintätila, maan alle jäävä viemäri ja vesijohto koteloitiin kolmen 70mm:n paksuisen finfoam-levykerroksen suojiin. Viemärin pystynousuille rakennettiin omat 12milliset kotelointinsa ja ne suojattiin näkyviltä osiltaan jyrsijäverkolla.


Routasuojaus tentiin anturatason päälle ja 120cm talon reunojen ulkopuolelle asti. Pilarit suojattiin tulevaan maanpintaan asti patolevyllä ja nurkkasokkeleihin, tukimuuriin sekä teknisen tilan alaiseen umpinaiseen rossipohjaan sulateltiin lisäsuojaksi bitumhuopakerros. 


Teknisen tilan alle tulee ”kissanluukkujen” kautta tuulettuva ryömintätila. Tähän lisäsimme tekovaiheessa sunnitelmista puuttuneen tarkistusluukun, josta mahtuu tarvittaessa ryömimään sisälle. Timpurin lähdettyä välillä toiselle työmaalle teknisen tilan alustan eristäminen ja sitä kautta nosevien vesi-, viemäri- ja sähkövetojen kotelointi jäi meikäläisen hommaksi.


Routaeristeiden päälle tuli täyttömaaksi hiekkaa sekä kapillaarikatkoksi noin 15cm kerros sepeliä. Sepelillä ympäröitiin myös pilarit eikä voinut meikäläinen muuta kuin ihailla kaivurimiehen taiturointia tämän ripotellessa jättikauhasta sepeliä pilareiden ympärille.

Pilariperustuksen hinta

Sokerina pohjalla on aika paljastaa, kuinka monta euroa lähempänä henkilökohtaista konkurssia olemme perustusten myötä. Alla siis perustusten hinnat ilman maanrakennusfirman lopputäyttöosuutta, jonka laskuja vielä jännityksellä odotellaan.
 • Harkot, puutavara, anturamuotit, finfoamit jne:   7685€
 • Betoniauton vierailut tontilla (ja se betoni):         2628€
 • Timpurin palkat sivukuluineen:                            2631€
 • Oma työpanos sivukuluineen:                               0,00€
 • YHTEENSÄ:     12 946 €
  Tämän kokemuksen perusteella suosittelen lämpimästi perustusten teettämistä timpurilla jonkin suuren ja mahtavan perustuspuljun sijaan. Vertailun vuoksi paljastettakoon, että olimme nääääin lähellä hyväksyä tarjouksen, joka oli lähes kymppitonnin enemmän. Nyt sen rahan voi vaikka laittaa mansik.... maanrakennusurakan loppulaskuihin. :| 
  Kommentit

  1. Teillähän on hyvin teidän perustusprojekti lähtenyt liikenteeseen ja hyvältä näyttää! Meillä on myös suunnitteilla meidän vierasmökin rakentamisen aloittaminen ja juuri tällä hetkellä kohteena on itse perustukset. Meillä pieneksi lisäurakaksi tulee kalliopohja, joka pitää betonoida muutamasta kohtaa. Joo aika hyvältä kuulostaa tuo hinta ja hyvä näköjään kilpailuttaa niin voi saada vaikka kuinka hyviä tarjouksia!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tsemppiä projektiin! Tarjousten pyytäminen ja vertailu on aina oma hommansa, mutta kyllä se kannattaa.

    Poista
  2. Tuo on jännä vaihe kun pilarit ja harjateräsverkot asennetaan, silloin alkaa ensimmäistä kertaa talo ottaa muotoaan. Meillä on omasta talonrakennusprojektista jo vuosia, mutta muistelen sitä kyllä lämmöllä. Tosin nuo vaihtelevat sääolosuhteet saattavat hieman tuoda haasteita, joka välillä turhauttaa.

   VastaaPoista
  3. Tyttäreni on rakentamassa ensimmäistä omaa kotiaan ja heillä on juuri tehty huoltotöitä perustuksia varten. Seuraavaksi olisikin sitten vuorossa muottien asennus. Heillekin taitaa olla tulossa tuollaiset anturamuotit. Tsemppiä projektiin!

   VastaaPoista
  4. Pitääkö selvittää pilariperustuksen tarkemmat tiedot ja hinnat? www.kodinplaza.fi/ avulla vertaat alueesi yritykset yhdellä tarjouspyynnöllä.

   VastaaPoista

  Lähetä kommentti

  Suositut tekstit